Plantele pe care le cultivăm
Spanac
Ce ar mai putea fi spus despre spanac!? Că este extrem de folositor pentru sănătate, una dintre cele mai cunoscute surse alimentare de fier, magneziu Și calciu? Se știe. Că are în cantități mari fibre, acid folic (Vitamina B9) și vitaminele A, C și K1? Are. Datorită acestor calități, sunt tot mai puțini cei care tratează spanacul că pe o hrană opțională sau de categoria a 2-a.
Salată mix (lăptuci)
Secretul gustului stă în diversitate, un principiu respectat până la capăt și de salate. Un mix de salate roșii și verzi îți va surprinde la fel de plăcut papilele gustative, pe cât de încântătoare este imaginea din farfurie pentru ochi. Mix-ul de salata poate conține frunze de soiuri ce vor fi enumerate mai jos
Salate de iarnă
Salata Minerului (Claytonia)
Salata Minerului (Claytonia) este o plantă care se simte în largul ei la temperaturi scăzute. Frunzele mici, de dimensiunile celor de pătrunjel, dar mai cărnoase și cu un gust aparte (între salată și spanac), sunt ideale pentru a aduce un plus de prospețime și eleganță oricărei mese. Se poate consuma ca salată de Claytonia sau în mix cu spanac sau salată clasică.
Salate de iarnă
Salata mielului (Valeriana)
Salata mielului (Valeriana) este cunoscută în special pentru efectele calmante și stările de somnolență date de extractele sau capsulele naturiste care o au la bază, fapt pentru care aceste din urmă produse sunt folosite în lupta cu anxietatea sau insomnia. Frunzele de Valeriana au gust de salată și o textură cremoasă, fiind un adaos binevenit în mix-urile verzi.
Măcriș
Această plantă cu frunze de un verde vibrant este apreciată pentru gustul acrișor, asemănător cu cel al “cârceilor” de viță-de-vie și importantele sale beneficii pentru sănătate.
Cu un potențial nutritiv ridicat printre plantele consumate pentru frunze, măcrișul are în componență foarte multă vitamina C (caracteristică normală a plantelor/frunzelor cu gust acrișor); vitamină al cărei rol-cheie în susținerea sistemului imunitar este bine-cunoscut. Planta conține totodată Vitamina A, are multe fibre, care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și este plină de magneziu – esențial pentru sănătatea oaselor și a inimii.
In alimentație, măcrișul este folosit des pentru a da o aromă citrică supelor, ciorbelor, salatelor sau smoothie-urilor.
Rucola
Verișoară a verzei și conopidei, rucola este o plantă cultivată și consumată în special pentru frunze. Datorită sau din cauza gustului ușor amărui și puțin iute, ale cărui particularități se accentuează sau se estompează în funcție de mediul și condițiile în care a fost crescută planta, cei care au încercat să o introducă în alimentație fie au iubit-o, fie au urât-o. Cu siguranță nu au ignorat-o. Se consumă crudă, în salate de sine stătătoare, în mix de salată sau se adaugă pe pizza după coacere.
Mangold (Swiss Chard)
Având frunze fragede cu tentă ușor dulce, Sfecla elvețiană de frunze (Mangold) este cunoscută ți sub numele de spanac perpetuu, datorita faptului ca este consumată în același mod ca spanacul, cu mențiunea că această plantă prolifică poate fi cultivata tot timpul anului, nu doar primăvara.
Dincolo de culorile pe care le aduce în farfurie datorită paletei generoase de culori ale pețiolului (de la alb și verde la galben, roz sau roșu) Mangold este cunoscută mai ales pentru aportul ridicat de vitamina K și A dar și pentru efectele benefice care includ reducerea tensiunii sau creșterea performanțelor sportive.
Varză Kale
Cultivată din Evul Mediu în Europa, varza Kale în toate varietățile ei actuale (Neagră de Toscana, Roșu rusesc – cu frunze cu tente roșii și mov, Creață pitică) a început să fie căutată mai abitir în ultimii ani, datorită catalogării ei ca fiind superhrănitoare pentru că este plină până la refuz de antioxidanți și nutrienți. Se poate consuma crudă în salate, călită la foc tare cu noodles, sub forma de chipsuri după ce a fost ținută 15-20 minute la cuptor, asezonată cu puțin ulei de măsline și sare.
Pak Choi
Cunoscut și sub numele Bok Choy, acest soi de varză este una din vedetele bucătăriei chinezești. Cu o contribuție importantă de nutrienți și un gust care combină vigoarea verzei cu dulceața salatei , Pak Choi este un ingredient important în numeroase rețete tradiționale chinezești, dar se califică fără nicio problemă printre frunzele din care se poate obține o salată delicioasă.
Tatsoi
Cu un gust unic, care combină aroma de varză cu cea de nucă, varza chinezească Tatsoi ocupă propriul ei loc în bucătărie. Deși este urmărită datorită conținutului procentual de Vitamina C mai ridicat decât portocalele, frunza în formă de lingură a acestei plante aduc în alimentație și un important conținut de Vitamina A. Se poate consuma ca salată, dar și în diverse rețete calde.
Gulie albă/mov
Membră de vază a familiei Brassica, Gulia, în variațiile ei cu coaja albă și mov, este recomandată pentru importantul aport de fier pe care îl aduce în alimentație. Extrem de zemoasă și cu un gust asemănător cotorului de varză, dar mai proaspăt, mai crocant și mai dulce, gulia poate fi mâncată simplă – feliată cu sare sau poate fi vedeta unei salate răzuite cu ingrediente adăugate după preferințe.
Pătrunjel
Una dintre cele mai utilizate plante aromatice, pătrunjelul condimentează toată gama de mâncăruri (salate, ciorbe, tocane, sandwich-uri). Poate doar categoria deserturilor a ‘scăpat’ de pătrunjel, deși nu punem pariu… Este omniprezent în bucătăria balcanică, dar mai ales în cea turcească, unde face casă bună cu ceapa. Este vedeța rețetei vegetariene turcești de tabbouleh și un ingredient cheie in durum, kebap sau în pizza turcească – lahmacun.
Mărar
Aroma viguroasă a mărarului îl recomandă pentru salate, ciorbe, plăcinte cu brânză, tocană, varză călită și murături. Dacă nu știați, frunzele au un puternic efect anti-microbian și anti-fungic. În vechime, uleiul de semințe de mărar era folosit de gladiatori pentru a preveni infectarea rănilor. Totodată, planta este o importantă sursă alimentară de Vitamina A, B sau C, fier sau calciu.
Coriandru
Extrem de parfumat, coriandrul este utilizat în cantități mici în industria alimentară, pentru a conferi o aromă unică fie produselor conservate fie, de exemplu, muștarului de consum. Planta are o frunză rotundă, asemănătoare cu a pătrunjelului, dar mult mai plină si cu zimți marginali mai mici. Parfumul distinct, ușor uleios și extrem de puternic face din coriandru un ingredient foarte iubit pentru unii, dar greu de acceptat pentru alții.